Tuesday, September 10, 2013

LA stop #2 Walt Disney Concert Hall

 Frank Gehry grew up and attended school in Los Angeles, later becoming a world famous contemporary architect. I was so excited to go in one of his buildings. Through pictures they've always looked so uncomfortable and straining to the eye (in my opinion). But being up close to one, at least the Disney Concert Hall, was such a wonderful experience. Firstly, the whole building feels so spacious. A lot of it is due to the fact that it is quite a large building, but it also has several gaps of glass in the roof (like the image to the left) where the building opens itself outwards to the sky.
 Curvy forms made the building look so elegant and free.
 These huge tree-like columns held the building up structurally, and also hid the ventilation ducts.

 Bits and pieces of glass can be seen from the inside of the building, whilst being seemingly hidden from the outside.
 Gehry's use of wood allows for a warm setting, greatly contrasting from the metal used on the outside.
 Here is the main concert hall (which has several balcony levels above). The wood was mainly used for acoustical reasons. The concert hall's concave shapes also help focus the sound.  The walls in the hall are actually made of transparent mesh for sound to pass through and reflect off the many other hidden concave curves in the wall.

 Here is a small view of the city from the balcony. Unfortunately much of the views were blocked by the height of the encasement walls of the deck. The metal also dangerously heats up by the sun and becomes incredibly hot.
 The shadows of the windows were fun.


 Another example of hidden glass slits in the roof. From the outside of the building, a visitor could not see these slits of light. Entering into the naturally lit building and seeing a bright space thus becomes more of a surprise.

The rose fountain in the garden.

 The cold looking shapes of metal on the exterior.
 This was a neat surprise when I walked into a small crevice of the garden. Wedging myself into the space, I saw the reflection of the polished/glazed metal onto the unpolished metal pieces.
 Looking up.

 I like how the windows of this building are not set into a wall, instead, make the wall.
 Looking at the building is actually quite bright, especially on a sunny day. The reflections of the sun makes it difficult to enjoy the structure from the outside.






No comments:

Post a Comment