Saturday, October 19, 2013

sketch models for shop house

 I began my design process by thinking of shapes, and how they link together. I wanted to play with the two residential units, and how they may interact with each other.

 Some key ideas that seemed to stand out were linking spaces together like a puzzle piece, and using a unifying courtyard as the image to the left uses.

 I found that the manila paper I was using felt rigid and difficult to find any creativity. The scale I was using seemed way too large and difficult as well.








 I then used clay, which increased my creativity tremendously... clay allows shapes to easily form, quickly. This allows for ideas to form rapidly. I were to use the manila paper, by the time I have finished an idea, the several other ideas that have come up in the process would have been forgotten. Clay also focuses on the pure concept of form, which I had been focusing on.




 I then progressed my clay forms into more detailed sketch models using scrap material. This model played with the idea of a central courtyard in which the two units form by their shape. The shop would be located on the first floor, creating an outdoor space for customers as well.

 I played with the idea of a observatory deck at the roof, possibly a roof garden as well.
 Here I played with interesting circulation. I have the units stacked on top of each other as flats.


Here I am progressing my idea from the very first image at the top. I like the idea of the two shapes shifted slightly so that the roof of the first unit becomes the same plane as the second floor of the second unit. The shop would be located in the manila box on the left of the building, a residential unit located on top. The first unit would be to the right.
 Here a fireplace extends upward creating vertical dynamic.
 Here you can see the idea of two shapes a bit more clearly. The roof of the unit to the left becomes the platform of the second floor of the unit to the right (the shop being directly below). Referring to the very first image of this blog post may make it easier to understand this concept.
 Here is another progression of my clay formation. I liked the idea of a hanging shape. This model inspired my idea of a "tea house" as my designated commercial shop (we are allowed to choose what type of commercial space to design).

 I chose my concept of overlapping planes to begin my first stages for design process. We are still thinking conceptually. I'm working on making contrasting spaces between the two dwelling units (open/ glassy vs solid/heavy). I'm thinking of creating multiple spaces, very open, similar to my precedent study (Diagoon).



Friday, October 18, 2013

Building construction project one



 Our assignment was to implement some basic structural principles into designing a deck with thin chipboard material. The key was to keep the structure as light and as strong as possible (to hold 15 cups of sand). The challenge was to have the deck at least as high as the cup (6"), with only four columns and a 6" square gap on one side (a template was given).

 Our structure failed at 13 cups (the structure passed if it could hold at least one, phew!)
The structure most likely broke from the stress at the top of our beam which we did not reinforce (we reinforced the middle only).

Row House Case Study for fall term studio 2013

 This fall my studio will be designing shop houses. We were given case studies to begin our process of understanding "row house" like structures.
This is a study of a residential complex by Herman Hertzberger. The "Diagoon" complex is an 8 unit plan. It was purposefully "unfinished", labeled as a "carcass" home. The interior does not have any wall or defined rooms (aside from the kitchen and stair shaft). Hertzberger wanted to break form the stereotypical home layout of designated rooms. the resident is able to use the spaces creatively, defining the locations of the rooms. Hertzberger wanted an interaction between families as well,
thus the use of split levels that are unified by the atrium shaft which allows for diagonal views amongst the split levels (shown in the diagram at the right of the top image). The windows are also a framework for interpretation. They may be filled in with glass or panel depending on the preference of the resident. Thus each facade of the complex is unique. It is key to mention that this freedom was not used to its full potential by the residents.