Monday, December 16, 2013

Final Spatial Composition Project

 The last project for this class required students to extrude the lines of a given 2D image.

I decided to use triangles to relate to each line of my purely linear image.
 I wanted to clearly outline the three rectangles of my 2D image in order to organize the piece. Because there were so many lines to extrude, I was worried the piece would look too random without a clear outline of each rectangle of the image.
 The middle section was kept solid to contrast from the two light pieces on each side. I wanted to focus on making the composition light and delicate looking.



Wednesday, December 4, 2013

Final Review

 My shop house was completely redesigned after final review. I have learned so much throughout the process. Overall, I'm proud with what I ended up with although there is always room for more work.

My concept started from the feeling of comfort one gets from a hug and the way tea creates a similar feeling. The simple act of drinking tea not only warms me up on cold days, a common condition of our site (Dalston, London) but it also instantly relieves stress, providing a moment of peace. This idea of a warm embrace introduced the “tea shop” for my ground floor.

 By twisting two clay pieces together as if they were hugging each other lent me the idea for my two residential units to embrace each other in a similar manner. Looking north, the unit on the right travels for two stories, the second story in plan is an “L” shape that wraps around the left unit. The left unit travels for two stories before lying horizontally on the third floor over the right unit. It looks as if these two units are twisting around each other in an embrace.







Here is a section of my shop house to show the use of material. The wood material slides passed the stone wall (or possibly a darkly painted wall) that replicates the wood used in the tea shop windows (wood sliding passed the glass).



 I wanted to keep a distinction between the two units using different material in order to clearly show the two units embracing around each other.
The unit to the left is made of kalwall, the unit to the right is made of fiber cement. I wanted to keep the left unit light and bright, the right unit solid.
 Here is the view from the square of the site which has the entrance to the tea shop.






 Here are the elevations. I wanted to align the window openings with the grid lines of the kalwall.

A DIY tea shop...Since the tea ingredients would be displayed in glass jars, the tea provides color for the shop. I wanted to encourage this earthy tone of the store by using wood paneled walls and tree trunk furniture. The cushions of the fireplace lounge would be bright yellow. To compliment this, the ceiling would be painted a gray/purple.

 Middle of my poster (elevations and plans).

















My two reviews were similar in regards to how they would have interpreted the "hug/embrace" concept differently than how I did. My first reviewer thought I was stuck with the massing stage of my design, interpreting my clay study directly into my building, and that there needs to be a further distinction of a hug. They suggested to provide other ways to encourage the hug-like quality by enclosing rooms, using interlocking ideas into the details of my building (such as windows), having the site interlock the building by setting in patios for my units or cafe etc. The reviewer also suggested I use different sized rooms that push/pull each other in order to encourage the interlocking between rooms. A problem I brought up to my reviewers was how I could create a transition for the residents into their homes. My left unit seems to have a subtle transition as the first floor holds only the laundry and storage, however the residents in the right unit immediately enters in a living room. The reviewer suggested I use a vestibule as a transition space to drop off shoes/coats etc or to add a patio as an outdoor transition from public to private.
My second reviewer thought my spacial organization and usage of the site was uncomfortable. The hug was not evident, he thought the two units embracing each other did not emulate what a hug provides for people. Experimentally, the hug was not felt. I had hoped the simple act of walking around in an "L" shape as the right unit does indicates the feeling of enclosing around another space, however to the reviewer it seemed unrealized. My reviewer had also wanted me to use more of the space of my site, he did not understand the large height change and thought I could have used that "lost space". My reviewer wanted me to think more about the nature and feeling of the space to create place, and no the shape of the building. My reviewer also commented on my need for a connection to the site. As this building caps the end of a series of existing row house buildings, he recommended I blend the building with the site in multiple ways: using similar proportions of window/wall, repetition of elements, proportions (of floor heights?), keeping with the solidity of the above floors and the openness of the floors below (as the site had done). Overall it seems as though my concept was good but my execution had not quite achieved what I was going for. I need to further develop my ideas outside the massing/ literal stage, and focus more on the feeling of spaces rather than the idea of spaces.

Tuesday, December 3, 2013

Building Construction Final Project

Students studied the basic wood framing of one room of the studio project. I chose to study my tea shop which is 18.5'x33'. Here is the framing model of the shop that shows the very basic components (concrete footing, mudsill, floor joists, bottom plate, top plate, wood studs, king studs and trimmer studs for the window/door openings, sheathing for walls and floors, and finishes for walls and floors).
 The ceiling of the tea shop is made of 2'x12' rafters which can span up to 19'. I assumed I would not need extra floor joists or beams. Floor joists/rafters are separated by 24" and the wall studs are separated by 16" on center. The windows of the teashop have wood panels sliding pass the glass to slowly reveal views for the customer.

 Here are some detail drawings. Students were to study connections between the foundation and the floor, the wall to the window, the wall to the floor, and the wall to the roof.