Tuesday, November 25, 2014

Advanced media final assignment

Here is the final design for the media project (a study pavilion on campus). I would like to create a simple wood structure that creates two types of spaces. The taller entrance leads to a space high enough to sit under and read a book or lounge with some room above the head. The second entrance is lower, a shelter purely for napping and lying under. The roof is made for students to crawl and sit on top, a place to perch and rest in good weather. I chose to use a simple tongue and groove joint to connect the wooden pieces of the pavilion. However, in reality the pavilion is much more complex because the shapes twist to
form a much more curvy shape. It is not a purely geometrical form.

This sheet shows my exploration of the shapes for the roof panels. My professor had also wanted me to experiment with color, so I created an option that has a mix of blue and yellow and clear triangles. I imagine the material to be thin and translucent so that sun may filter through and reflect onto the ground and the people sitting inside.

Tuesday, November 18, 2014

advanced media study pavilion draft

learning some functions in grasshopper such as 3dmorph, which is used in this image. I am conceptually designing a study pavilion for a lawn on campus. To the left are connection options, relating to specific material.

great tutorials that have kept me alive in this class

Wednesday, November 5, 2014

Winery mid review and some mediocre photos.

I apologize for the mostly blurry photos.

Here's the conceptual site plan I had used for the first few weeks of the term to organize the buildings of the winery. We will be designing a hospitality building to hold the tasting room, an office and professional kitchen. Additionally, the site plan includes a bunkhouse for workers, a production facility, part of it being outdoor and five feet above grade, a barrel cellar and a dry goods storage.

 I want the building to be staggering up the hill so that the views to the south and west are unobstructed. The right most building is the production facility, the barrel cellar and the dry goods storage. This area is tucked into the earth, and protrudes out of the slope. The hospitality building sits to the left, and subtly protrudes out of the slope. The bunkhouse to the far left sits on the slope at grade level. Thus, the buildings slowly rise out of the slope as one travels further to the left.
 Here is my refined site plan with massing. The buildings do not protrude out of the ground as dramatically as I had anticipated. Vehicle traffic is hidden to the backside of the buildings, and the pedestrian traffic remains at the front side of the building to take advantage of the views.
 My reviewer suggested I redesign the hospitality building so that the kitchen does not open to the public. He had also discouraged the linearity of the plan, and would have liked to see more "spatial structure". The building seemed to be too form based. Similarly he had thought my buildings were too object oriented and needed to integrate with the site more. The client had also reviewed my building, and suggested I allow more viewing opportunity for transportation vehicles, as most of the road would be hidden behind the production building. He had wanted his workers to enjoy the view as well, as
much of the production process involves transporting the grapes between the outdoor and indoor production spaces.

Here is a section model of the tasting room. My primary material would be masonry. I want to take advantage of the thickness of masonry to create interesting voids in the facade, and to shape the views for the visitors.

Tuesday, November 4, 2014

Winery project: tasting pavilion

 This term I am designing a winery for EIEO & Company. The client will be looking at our ideas, however the studio project will remain conceptual as most of our designs will be over budget. The tasting pavilion is a small structure located by a spring, which leads to a man made pond. It is shaded by two large trees. We were to design a small space that includes some sort of water element.


 My design focuses on the views of the winery. I want to use heavy masonry to shape the space of the pavilion. I blocked the views of the north side of the pavilion, as the views mainly are focused to the west, and south. The east side faces the hospitality and production buildings. The visitor enters at the east side and is compressed into a small space in which he chooses either to continue into the large gathering space to the left, or the viewing balcony.
 Here is my conceptual model of the heavy masonry walls piercing through a wooden platform



 I had wanted to create a relationship between wood and masonry by  "sandwiching" the material -wood for the roof, masonry in the middle, and wood for the flooring. During the critique, my professor had suggested to work on the roof form to keep the building cohesive.  He had suggested for the roof to interact with the masonry in a similar manner as the wood does, that is, the piercing action of slicing into the masonry. The roof is an open structure, so that the existing trees provide the primary shading.
The viewing balcony was created to block heavy southern sunlight from entering into the gathering space. The walls here are to create filtered light, and an opportunity to separate private spaces with larger public spaces.
My water feature is a small reflection pool located near the entrance (you can see a small bit of it where the piece bends). I cut small perforations into the masonry so that when light filters through the holes, the reflections will cast onto the water. This idea was inspired from the Stone Museum in Japan.