Saturday, December 20, 2014

first portfolio

Woa, I finally got up the courage and time to make a portfolio! It is a lot more readable through a downloadable pdf format, but this is a pretty good site, unless anyone out there has any better suggestions of where to publish my portfolio, this will suffice!

I also was able to go back to a couple projects from first year and update them! It's pretty neat to apply some new skills to old projects and see how they look all vamped up.

This winter break has been quite productive. Here's a link to the old website that I've been trying to keep updated, although it's not as glamorous as my portfolio work.
lenorestudio.weebly.com


Friday, December 12, 2014

END OF FALL TERM.

Oh joy to the world.




Here is the winery I created this term in studio. I've realized I need to start focussing on the technical aspects of architecture, past the concept. I'm stronger at understanding and forming a convincing idea, but lacking the ability to conceive the built details. I'd like to also start to integrate information learned through classes such as Human Context into the projects. Ideas such as way finding, designing towards the human scale, identification, personalization, etc should all be integrated into my projects.

Firstly, I decided to place the vehicular traffic to the backside of the building so that the views are unobstructed for the visitor and workers. The traffic also slowly dwindles as one progresses towards the parking lot (larger trucks exit, then visitor vehicles exit). I had also played with level changes, as the program needed the outdoor production at least 4 feet higher than the indoor production. The site is placed on a hill, so I was able to design around the topographic lines to work with the hill and integrate level change. There are two experiences for the visitor. 1. the touring route, which is ramped downwards (to the right of the barrel cellar). This pathway leads the visitor to the entrance of the cellar which is about four feet below grade of the main production level. The visitor is then brought back up via ramp to the entrance of the production space, and then they can travel back to the top of the barrel cellar where the parking lot is. The second route would be considered the "relaxation route". This route starts over the barrel cellar, where the visitor is lead to a view. They stand over the barrel cellar where they can look into the cellar through skylights. They can also look into the production space. A bridge then leads the visitor into the hospitality building which holds the tasting room, office, bathrooms and kitchen. The visitor can then exit through the back and go towards the tasting pavilion which we worked on a bit in the beginning of the term. The ideas of having a "lifted" visitor route and a "sunken" working/tour route was one idea that separated the functions of the site. This was further emphasized by using wood for the lifted path, and brick for the sunken path. For building material, I wanted to use heavy stone throughout the site. The north and south sides of all the buildings are stone, so that through plan you can see that there is a consistency in the parallel walls. The west and east walls are more open, most likely glass. Thus, one can peer through all the buildings from east to west. Much of the material in this project drove the aesthetic of the project. Thus bulky stone influenced the design of the roof. I liked the idea of having heavy forms shape the building. The roof is thus a heavy looking form that "floats" above the space. The north and south ends of the roof are skylights so that when one is inside the building looking up, there are skylights on the sides and a heavy floating form above. This is shown in the production section. The heavy stone also drove the aesthetic of the facade. I treated the facade as a volume with voids punched out. I looked at some precedents that do very similar things such as the Ronchamp chapel or these buildings. The windows are lined with metal and then metal protrudes outwards ranging from 1-2 feet. This created black thin volumes coming out of the stone facade. In the tasting room, these windows could be sat in.

 I was critiqued on needing to understand the stone material further-how does the stone work around the window form, how are they designed for the construction? Again, needing to work on the technicality. I was also critiqued on needing to develop the site further so that there are thresholds for the visitor-how does one travel from the parking lot to the sidewalk to the entrances of the building? How could this be done through landscape? The site needed more detail, and that the site plan looked too conceptual. The perspective also was a bit skewed-the people in the foreground needs the same line of vision as the people in the background. Right now, since this is not so, it looks like there is a slope in the perspectives. Overall, the perspectives should have displayed more of the strong ideas of my project. Overall my concepts were strong, but I need to understand how to use finer scale details to develop the concept into a human scale experience.